Vrolijk Orthodox hebben we deze site genoemd. Waarom eigenlijk?

Letterlijk geloven

Als je zegt dat je letterlijk gelooft wat in de bijbel staat ben je gek, of achterhaald, misschien/waarschijnlijk heel dom, in ieder geval klopt het niet of is jouw overtuiging erg te betwijfelen. Dit kun je in de kerk horen, van je vrienden, in de media, van Christenen, van ongelovigen. En dat is raar…

Geloven is moeten

Als je zegt dat je gelooft, dat je Christen bent, is de reactie soms; ‘Jij? maar jij doet dit en dat… en dan volgen allemaal leuke dingen die je inderdaad doet. Dan zeggen mensen soms; “Nee, niet voor mij hoor, ik doe alles wat God verboden heeft en ik heb geen zin om daarmee op te houden. Dus ik ga echt niet geloven. En dat is ook raar..

Iets uit niets

Als je tegen iemand die in de evolutietheorie zegt, dat je gelooft in de schepping, kan het goed zijn dat je uitgelachen wordt. “Geloof je dat?!” Tja .. euhm ik geloof dat ja. Maar dat kan helemaal niet, we weten allang dat de aarde ontstaan is 13,7 miljard jaar geleden. Dat we een nietszeggend stofje zijn, in een eindeloos en uitdijend heelal. Hoogstwaarschijnlijk zijn er duizenden bewoonde planeten. Oke. Raarst..

Waarom zijn dit nu zulke rare ideeën, gesprekken en argumentaties?

Voornamelijk omdat ze gebaseerd zijn op niet nadenken, gebrek aan kennis en veel elkaar.

In het eerste geval gaat het om niet nadenken. Wanneer je namelijk gelooft in het feit dat een God verantwoordelijk is voor het scheppen betekent dat automatisch dat die God dus iets kan. Ons idee is dat als Hij in staat is te scheppen, daaruit volgt dat Hij in staat is wonderen te doen, Zijn Woord te bewaren en dus dat het helemaal niet gek is als al die verhalen uit de bijbel gewoon zo gebeurt zijn. Het zou raar zijn als we wel zouden geloven in God en niet in de juistheid van de bijbel.

Het tweede gesprek gaat zo raar omdat er een gebrek aan kennis is. Heel de Romeinen brief legt uit dat onze relatie met God niet afhangt van wat wij wel of niet doen. God wil dat wij Zijn zonen worden, dat wij een erfenis van Hem ontvangen en dat is niet afhankelijk van ons. Dat is nu juist zo bevrijdend. Oke, er wordt geschreven dat wanneer je tot geloof komt, dat allerlei effecten heeft in je leven maar daarbij gaat het om Christus niet om jou. Maar goed om echt te weten hoe God dat ziet en hoe dat wekt zul je wat moeten leren.

Het laatste gesprek dan… mensen vertellen je de meest fantastische dingen (die 13,7 miljard jaar geleden gebeurt zijn) en zeggen je dan dat jij de gelovige bent en dat zij zich baseren op de wetenschap. Volgens mij noem je iets wetenschappelijk bewezen als het proefondervindelijk vaststaat. Dan praat je verder en stel je de vraag; “oke, evolutie, maar wat was er dan voor al die gassen?” en volgt het antwoord dat diegene dat ook niet weet. Lawrence Krauss, wetenschapper uit New York, heeft daar een boek over geschreven; ‘Universum uit het niet’. Hij is er erg blij mee net als Richard Dawkins en nog wel meer mensen. Het geeft namelijk antwoord op de aloude vraag waarop de wetenschap het aflegde tegen geloof.

Helaas, kijk dit filmpje en oordeel zelf. “Niets is geen mysterie, het is gewoon veel ingewikkelder”. Uhuh…

Laten we dan gewoon afspreken dat ieder mens gelovig is en dat het de vraag is waar je in gelooft.

Ik geloof in God en Zijn Woord, wat daarin staat geeft mij een fundament en maakt mij blij.

Ik ben dus een vrolijk, orthodoxe fundamentalist.

Leave a reply